winterkop2
 
DeZandmerenLogo

Hoge waterstand van de Maas

Geplaatst op 03-02-2021  -  Categorie: HomePage  -  Bron: Rijkswaterstaat

Door neerslag en sneeuwsmelt in de Ardennen en Noord-Frankrijk is de afvoer van de Maas verhoogd. De afvoer zal vandaag tijdelijk toenemen en vanaf morgenmiddag afnemen.

Vanaf 28 januari is de afvoer vanaf 600 m3/s gaan stijgen door neerslag en sneeuwsmelt. De piekafvoer heeft zaterdagochtend St. Pieter gepasseerd (1775 m3/s). Op dit moment bedraagt de waterstand 4486 cm+NAP (1115 m3/s). De afvoer uit het Franse deel van het stroomgebied is stabiel. De afvoer uit de zijrivieren van de Maas in België is de afgelopen dagen sterk gedaald. Door de neerslag van vandaag zal de afvoer tijdelijk weer toenemen. De afvoer bij St Pieter stijgt tot morgenmiddag tot circa 1300 m3/s. Vanaf morgenmiddag zal de afvoer verder gaan afnemen. 

Door deze verhoogde waterstanden zijn lager gelegen gebieden onder water gelopen. Rijkswaterstaat en de waterschappen hebben maatregelen genomen op de verhoogde afvoer zoals het openen of sluiten van schuiven bij waterkeringen, het openen van stuwen en het plaatsen van schotbalken om tijdelijk het water te keren. Stuwen Roermond, Belfeld, Sambeek en Lith zijn gestreken. Stuw Linne is inmiddels weer gesloten, ook keersluis Limmel is weer geopend en de stremming voor scheepvaart is opgeheven. Keersluis Heumen is gesloten en scheepvaart maakt daar gebruik van naastgelegen sluis. Momenteel is er geen hinder voor het scheepvaartverkeer.

Afvoeren tussen 800 en 1500 m3/s komen gemiddeld meerdere malen per jaar voor. Een afvoer van 1800 m3/s wordt gemiddeld eens per drie jaar overschreden.


Inloggen


Wachtwoord en/of gebruikersnaam vergeten?

Contact gegevens

wsv  De Zandmeren

Zandstraat 15 5331 PG Kerkdriel

 Havenmeester  06 50210098

Voorzitter : Frank Hagemans

Tel 06-54272534

voorzitter@wsvdezandmeren.nl

Secretaris : Mark Busman

Tel 06 22208114

siraterces.[antispam].@wsvdezandmeren.nl

Jachthaven

zandmerenmap 2

Route over de weg

Volg de borden :

De Zandmeren

Bezoekers Parkeren

op het grote parkeerterrein

aan de Zandstraat.

Leden Parkeren.

Op ons afgesloten

parkeerterrein.