kop3gjuli21
 
DeZandmerenLogo

Gewauwel aan de waterkant; Genieten,

Genieten is in deze tijd van het jaar het toverwoord bij uitstek. Je ziet, leest en hoort het overal, te pas en te onpas. Terwijl ik deze column typ, hebben we reeds afscheid genomen van onze oranje leeuwen. De rode duivels zijn door Italië naar huis gestuurd, Van der Poel is afgestapt en de Corona cijfers stijgen harder dan het water in Limburg. Maar alle misère ten spijt, barst onze maatschappij momenteel uit zijn voegen van het genieten. In de afgelopen periode ben ik uit de meeste WhatsApp-groepen gestapt, maar toch word ik nog dagelijks overspoeld met een ongekende hoeveelheid foto’s van diners, campings, vliegvelden en havens.

Hiermee laten de vakantiegangers ons meebeleven hoe ze genieten op hun veilig bereikte vakantiebestemming. Al deze berichten worden steevast beantwoord met het advies: ‘Doe maar lekker genieten, jullie hebben het verdiend.’ Dan komen de eerste foto’s van terrasjes, restaurants en strandbedden, welke bezet zijn door bevallige dames of krantlezende heren. En jawel hoor, de vaste respons is dan weer: ‘Doen jullie maar lekker genieten!’ Eigenlijk is ons huidige collectieve taak redelijk eenvoudig: we hoeven alleen maar te genieten.

Natuurlijk kunnen wij watersporters er ook over meepraten, ook wij beheersen de kunst van het genieten. Op het water genieten we van de wind, een goed lopende motor of de lommerrijke nieuw ontdekte haven. Dit alles beleven we onder het genot van glaasje koude Rosé, met bijbehorend kaasplankje. Dit is momenteel ons blikveld, ons wereldbeeld zeg maar. Toch zit er met name aan onze kunst van het genieten een wrange keerzijde. Het is een heikel en vaak lastig te bespreken onderdeel van de beleving op het water. Met de regelmaat van de klok lezen we in de krant dat er een bepaalde tak van ‘watersport’ extreem toeneemt populariteit.

Bijna dagelijks boeken talloze ontheemde mensen op het Afrikaanse continent een ticket om vervolgens alleen of met hun dierbare gezin de oceaan over te steken. Deze reis geschiedt op een, van alle gemakken voorziene, veel-persoons opblaasboot. Met wat geluk en de juiste wind bereiken zij de overkant en strijken vervolgens neer op een van de zonovergoten Zuid-Europese stranden. Natuurlijk is het een gegeven statistiek dat niet alle, overboekte, boten de overkant zullen bereiken. Jammer, maar dat kan gebeuren. Wie herinnert zich niet de lotgevallen van de Titanic.

Eenmaal feestelijk onthaalt door het welkomstcomité zou ook voor hun het grote genieten kunnen beginnen. Volledig ingerichte tentenkampen staan gratis ter beschikking. De sanitaire voorzieningen behoeven misschien wat aandacht, er zou wat meer schoon drinkwater mogen zijn en de kantine moet eigenlijk iets meer communiceren aangaande de openingstijden. Maar dit kan onmogelijk dat algehele genieten in de weg staan; je kunt toch niet altijd een vijf sterren locatie verlangen. Daar komt nog bij dat als de haven niet bevalt ze van de lokale autoriteiten op zoek mogen gaan naar een andere plek waar de voorzieningen in hun beleving beter zouden zijn. De benodigde papieren hiervoor worden ook al weer gratis verstrekt. Alleen de wachttijden kunnen soms wat langer zijn, omdat iedereen tegelijkertijd in de rij gaat staan. We moeten allemaal wel eens wachten. Zij hebben waarschijnlijk nooit in het hoogseizoen voor een volle sluis gelegen of gewacht op een passantenplaats. Ja, genieten is een kunst die gelukkig door alle lagen van de bevolking geleerd kan worden. Alleen moet je daar zelf ook wat moeite voor doen.

Gelukkig is het genieten een kunst welke is ingebakken in onze cultuur. Derhalve zou ik er bij onze overheid, die deze groeiende populatie het liefst doodzwijgt, voor willen pleiten om bij alle lopende en nieuwe inburgeringcursussen een vak toe te voegen; genieten.

Behouden vaart

Hans Beekwilder

Inloggen


Wachtwoord en/of gebruikersnaam vergeten?

Contact gegevens

wsv  De Zandmeren

Zandstraat 15 5331 PG Kerkdriel

 Havenmeester  06 50210098

Voorzitter : Frank Hagemans

Tel 06-54272534

voorzitter@wsvdezandmeren.nl

Secretaris : Mark Busman

Tel 06 22208114

siraterces.[antispam].@wsvdezandmeren.nl

Jachthaven

zandmerenmap 2

Route over de weg

Volg de borden :

De Zandmeren

Bezoekers Parkeren

op het grote parkeerterrein

aan de Zandstraat.

Leden Parkeren.

Op ons afgesloten

parkeerterrein.