winterkop2
 
DeZandmerenLogo

Rond het Land van Maas en Waal

Met dank aan de Tielse watersportvereniging De Waal.

Deze route vaart om het Land van Maas en Waal heen. We starten uiteraard bij onze mooie haven en langs de Maas passeren we vele jachthavens waar voor een overnachting gekozen kan worden.

Vervolgens gaan we de Maas verlaten door het Maas-Waalkanaal op te gaan. We varen dan het grootste gedeelte langs Nijmegen op.

Vertrek vanuit WSV de Zandmeren

We verlaten onze haven en gaan op de Maas bakboorduit in de opvaart. Je komt al vrij snel het Veer Maren Kessel—Alem tegen. Let op dit is een bekabeld veer, dus even opletten aan welke zijde te passeren. Een stukje verder passeer je aan de rechteroever ( oftewel bakboordzijde) het Sint Andrieskanaal , let op met scheepvaart die hier in- of uitkomen. Bij KM 206 komen we aan de linkeroever ( oftewel aan stuurboordzijde) al bij recreatieplas de Lithse Ham. Vanaf de ingang van de plas vaar je rechtdoor op de jachthaven De Lithse Ham aan. Als je het voor vandaag al lang genoeg vindt varen dan kan je hier overnachten. Bij binnenvaart kan je direct aanleggen bij de meldsteiger en contact opnemen met de receptie de F steiger is de passantensteiger. Je mag hier gebruik maken van alle faciliteiten van het recreatiepark, waaronder het buitenzwembad.

Varen we voorbij de Lithse Ham, dan komen we eerst het Lithse Veer tegen. Dit is wederom een bekabeld veer. Hier vlak achter liggen de Prinses Maximasluizen, op te roepen via VHF 22. Voorbij de sluizen, vlak voor KM 200 is aan de linkeroever een ingang richting de jachthaven van Lithoijen. Feitelijk is dit de loop van de oude Maas. Deze jachthaven wordt gerund door WV de Maaskant. Voor een overnachting kan je melden aan de buitensteiger ter hoogte van de starttoren. Je kunt je vervolgens melden bij de havenmeester of in het clubhuis. Naar het plaatsje Lithoijen lopen is 2 km. Oss ligt wat verder weg: 5 km.

Wil je echt aan de kant van het Land van Maas en Waal blijven, dan ligt aan bakboordkant in de opvaart op KM 197,5 de ingang naar een plas met daar achterin de haven van WSV de Schans bij Alphen. Bij deze minicamping zijn voldoende boxen voor schepen tot 15 meter om als passant aan te leggen. De horeca is huiselijk ingericht en bestaat uit en terras, bruin café en lounge. De plaats Alphen heeft zowel het toerisme als voor de horeca voldoende te bieden voor een (meerdaags) verblijf.

Een klein stukje verder op de Maas, bij KM 192, ligt aan de rechteroever ( dus aan bakboordzijde) de ingang naar de Gouden Ham. Direct na de ingang van de Maas naar de Gouden Ham, treft u aan bakboord de jachthaven van WSV de Gouden Ham. Naast gezelligheid in het clubhuis en faciliteiten in de haven, zijn er ook wat voorzieningen in het nabij gelegen Maasbommel. Bij KM 186 in de Maas ligt de jachthaven van Watersportvereniging het Haventje bij het plaatsje Batenburg. Bij aankomst gelieve u zich te melden bij de havenmeester die u dan een passende ligplaats toewijst. Hij kan u van de nodige informatie voorzien. Batenburg is één van de oudste steden van Gelderland. Het centrum is beschermd stadsgezicht. Opvallend zijn de witgepleisterde huizen. Verder ligt midden in het centrum van Batenburg de ruïne van kasteel Batenburg, dit is één van de oudste kastelen in Nederland, maar in 1794 door de Fransen verwoest.

mw2

mw1

 

De volgende haven ligt bij Ravenstein, tussen de spoorbrug over de Maas en de brug Ravenstein van de A50, op KM182,3 aan stuurboordzijde. Dit is jachthaven van WV Windkracht 13. Ravenstein is een klein vestingstadje met een historische stadskern. Veel panden staan dan ook op de monumentenlijst. Er zijn voldoende etablissementen om het binnenste van de mens te versterken. Dat kan zelfs al vanaf een terras gelegen aan de haven. Op KM181 ligt aan de rechteroever de ingang naar de plas Loonse waard. Volledig achter op de plas, voorbij de steigers van ZRMV De Batavier, ligt de jachthaven van WSV de Hoogeerd. We kunnen aanmeren op aan de meldsteiger aan de kopsteiger van de eerste steiger. In de clubschuit “Dame Kaag” vindt u de toilet-en doucheruimtes en een gezellige ruimte met bar waar koffie of een drankje verkrijgbaar is. Vanuit de haven is het winkelcentrum Wijchen Zuid in 5 minuten bereikbaar per (leen)fiets en de dorpskern van Wijchen in 10 minuten.

We komen op KNM 176 bij Stuw Grave. Als de stuw gesloten is, wat meestal het geval is, moeten we gebruik maken van sluis Grave. Deze is op te roepen op kanaal VHF 20. Direct na de stuw/sluis ligt aan stuurboordzijde de jachthaven van Grave, beheerd door WSV de Stuw. Bij binnenkomst van de haven ligt pal vooruit een meldsteiger. In het (hoog) seizoen zult u, wanneer deze jachthaven binnenvaart meestal vanzelf worden aangesproken door een havenmeester. Reserveren is hier niet mogelijk. Ondanks de vele belegeringen door de eeuwen heen heeft de vestingstad Grave een mooi en authentiek centrum weten te behouden dat vol staat met fraai gerestaureerde panden, veelal rijksmonumenten. Deze monumentale binnenstad nodigt u van harte uit om te winkelen, rond te kijken en natuurlijk te genieten van de vele terrassen die de stad rijk is.

Als we doorvaren op de Maas dan komen we net onder de brug Heumen door op KM 167 aan de linkeroever de ingang richting de Kraaijenbergse Plassen tegen. Hier ingevaren gaan we niet richting de industriehaven van Cuijk maar gaan we weer meteen stuurboord uit. We hebben hier de keuze uit twee havens. Op de eerste plas onder de eerste brug door aan bakboordzijde, is de eerste haven. WSV de Kraaijenberge Plassen biedt aan passanten een gezellig en sfeervol verblijf aan dit prachtige natuurgebied. Passanten kunnen afmeren aan het begin van de lange steiger. Wanneer we verder door varen en onder drie bruggen zijn doorgevaren komen we op de derde plas aan bakboord bij de tweede haven bij Jachthaven ‘Loo, onderdeel van Recreatiepark ‘t Loo.

Deze omgeving leent zich bij uitstek om prachtige wandelingen rondom de Kraaijenbergse Plassen te maken. Op loopafstand is het plaatsje Linden bereikbaar. Op wat grotere afstand kan je richting Cuijk gaan maar dat is een stevige tippel. Als je zelf geen fietsen hebt, zijn deze hier ter plaatse te huur.

De Maas verlaten

Dit was wel de laatste mogelijkheid voor een stop, voordat het Maas-Waalkanaal opgedraaid gaat worden. Dit moment ligt al op KM 166 in de Maas. We gaan dus bakboord uit het Maas-Waalkanaal op en varen door sluis Heumen, die bijna altijd open staat. Alle bruggen in het 12 kilometer lange kanaal zijn hoog genoeg om het in één keer door te varen. Het kanaal wordt ook vrij veel door beroepsvaart gebruikt, dus blijf regelmatig achterom kijken! Aan het einde kanaal arriveren we bij sluis Weurt. Deze is bereikbaar via VHF 18. Eenmaal door de sluis roepen we Verkeerspost Nijmegen op VHF 4, om aan te geven wat onze plannen zijn; In de opvaart naar Nijmegen voor nog een extra overnachting in de gemeentehaven aldaar. Of meteen in de afvaart richting Tiel, het is dan nog 28 km varen naar de Tielse WSV. Volg altijd goed de instructies van de verkeerspost op in verband het beroepsverkeer wat op dit brede, maar drukke punt zowel in de opvaart als in de afvaart voorbij komt.

We kunnen dus nog even drie kilometer in de opvaart richting Nijmegen. Hier is vlak voor de Waalbrug nog de Gemeentehaven van Nijmegen, ook wel de Lindenberghaven genoemd. Ook pleziervaart mag hier overnachten hiervoor is de langssteiger aan de bakboordzijde bedoeld. Is deze volledig bezet en zijn er in de boxen nog wel vrije plaatsen, dan mag hier ook gebruik van worden gemaakt. Bij het invaren van de haven staat een sterke stroming naar bakboord, dus even uitkijken geblazen! Buiten walstroom zijn er hier geen voorzieningen. Het liggeld moet betaald worden als parkeergeld. Het volgende traject is over de Waal naar Tiel. Vanaf Nijmegen dus ongeveer 30 kilometer, een prachtig traject langs mooie uiterwaarden en leuke plaatsen, zoals Dodewaard, Druten, Ochten en Beneden-Leeuwen. Blijf op de Waal zoveel mogelijk stuurboordwal of de uiteinden van de kribben aanhouden en houd de beroepsvaart in de gaten, zowel voor als achter je. Roep na KM912 Verkeerspost Tiel ; VHF 69 op om te horen of er uitvaart het Amsterdam-Rijnkanaal uitkomt, of opvarend verkeer juist het kanaal wil indraaien, geef daarbij ook aan wat je bestemming is. Op KM 914,6 varen we stuurboord de vluchthaven Tiel in. Vaar ruim om de krib heen vanwege een ondiepte aan stuurboordzijde en vaar door tot aan de meldsteiger. De havenmeester helpt je aan een plekje en dan heerlijk gaan genieten van een dagje Tiel!

We verlaten de haven van Tiel en gaan in de afvaart de Waal op oftewel stuurboord uit. Bij het verlaten van de vluchthaven roepen we Verkeerspost Tiel VHF 69 op om ons doel aan te geven en kennis te nemen van de scheepvaart boven de haven en onze bestemming door te geven. Allereerst komen we langs het karakteristiek Waalfront van Tiel, gevolgd door de prachtige Wetlands Passewaaij. Daarna volgen mooie plaatsjes op de rechteroever, zoals Ophemert en Varik. We varen door tot KM 926 op de Waal en bereiden ons voor op het invaren richting Sluis St Andries. In verband met de stroming, de beroepsvaart en de invaarhoek van het kanaal Sint Andries is het verstandig om nog zo’n 100 meter door te varen, over te steken wanneer de scheepvaart het toelaat en in de opvaart het kanaal in te varen. Vaak geeft Verkeerspost Tiel ook een signaal waarbij u veilig kunt oversteken. In de monding van het kanaal kan de sluis St. Andries opgeroepen worden op kanaal VHF 20. Houd in de sluis rekening met de damwanden. Het beste is om de stootwillen dwars tussen de boot en de wand te hangen, zodat ze niet in de holle ruimtes verdwijnen en de boot alsnog beschadigd wordt. Na het schutten varen we het Sint Andrieskanaal af. Daarna gaan we in de afvaart richting Kerkdriel, na 2 kilometer kunnen we de dode arm aan de rechteroever invaren en varen na 200 meter aan bakboordzijde de ingang naar recreatieplas de Zandmeren in en is het einde van de reis bereikt als de trossen in onze mooie haven weer vast liggen.

mw3

Inloggen


Wachtwoord en/of gebruikersnaam vergeten?

Contact gegevens

wsv  De Zandmeren

Zandstraat 15 5331 PG Kerkdriel

 Havenmeester  06 50210098

Voorzitter : Frank Hagemans

Tel 06-54272534

voorzitter@wsvdezandmeren.nl

Secretaris : Mark Busman

Tel 06 22208114

siraterces.[antispam].@wsvdezandmeren.nl

Jachthaven

zandmerenmap 2

Route over de weg

Volg de borden :

De Zandmeren

Bezoekers Parkeren

op het grote parkeerterrein

aan de Zandstraat.

Leden Parkeren.

Op ons afgesloten

parkeerterrein.