winterkop2
 
DeZandmerenLogo

Gewauwel aan de waterkant.

Het is een gegeven dat meerlingen, in hun eerste drie levensjaren, soms onderling een soort geheimtaal ontwikkelen. Onderzoek naar dit fenomeen staat nog in de kinderschoenen, psychologen alsmede taalkundige struikelen over elkaar heen om hier een verklaring voor te vinden.

Op mijn ligplaats, 51 aan de A-steiger, heb ik het geluk dat er veel varensgasten voorbij lopen en bijna iedereen tijd heeft voor een praatje. Hier besef ik dat watersporters ook een andere taal spreken dan de gemiddelde landrot, Jan T. Bremer en Henk Schoorl schreven hier al over in hun boek; Varensgasten, en ander volk.

Op de steiger begint zo’n gesprek natuurlijk altijd met goedemorgen, goedemiddag of goedenavond, dit ligt een beetje aan het tijdstip van de ontmoeting, hierna stappen we direct over op onze eigen taal met woorden als zijnde, boegschroef, antifouling, voorstag, landvast, luwte en nog veel meer. Dit taalgebruik wat voor ons een tweede, misschien wel eerste, natuur is zal voor buitenstaanders ontegenzeggelijk als Chinese taal hun brein binnendobberen, en ze aanzetten tot gepieker en gepeins, om uiteindelijk toch te moeten berusten in het feit dat zij een ,,ander volk,, zijn.

Begrijp mij goed, ik ben wars van iedere vorm van discriminatie of uitsluiting maar soms zijn bepaalde groepen gewoon anders, de Fries zegt, ut git oan, wij zeggen, behouden vaart, dit heeft alleen te maken met de hoedanigheid van het water, bevroren of ontdooid en totaal niets met discriminatie of uitsluiting.

Ik denk dat wij in onze ontdooide habitat een relaxte manier van leven hebben gezocht en gevonden, tegenwoordig lifestyle genoemd, en zo in een constante staat van zen te verkeren. Want wie mediteert er niet bij het mateloos irritante geluid van klapperende vallen tegen de mast van het naastliggende schip, wie ontstresst er niet vanwege het constante klotsende water tegen de boeg of beleeft optimale ontspanning bij het lezen van weer nieuwe regels aangaande zijn vuilwatertank. Tel hierbij op, gesloten sluizen, motorpech, jetski’s, te harde of te zachte wind. Met jonge klare versus kruidenbitter tonen we zelfs aan dat ook de geneeskunde, het smeren der stembanden, op een hoger level wordt besproken dan op het land. En zo, laten wij ze aan de wal ook kennismaken met ons gevleugelde en dierbaar taalgebruik.

Met bovenstaand college heb ik getracht het belang van onze taal aan te tonen en derhalve denk ik dat wij net als het frysk, er naar moeten streven om onze eigen taal in ere te houden. Dit lijkt een ingewikkelde en onoverzichtelijke taak maar niets is minder waard, probeer ondanks alle haast toch regelmatig tijd te maken voor een praatje op of rond de steiger.

Behouden vaart

Hans Beekwilder

Inloggen


Wachtwoord en/of gebruikersnaam vergeten?

Contact gegevens

wsv  De Zandmeren

Zandstraat 15 5331 PG Kerkdriel

 Havenmeester  06 50210098

Voorzitter : Frank Hagemans

Tel 06-54272534

voorzitter@wsvdezandmeren.nl

Secretaris : Mark Busman

Tel 06 22208114

siraterces.[antispam].@wsvdezandmeren.nl

Jachthaven

zandmerenmap 2

Route over de weg

Volg de borden :

De Zandmeren

Bezoekers Parkeren

op het grote parkeerterrein

aan de Zandstraat.

Leden Parkeren.

Op ons afgesloten

parkeerterrein.