winterkop2
 
DeZandmerenLogo

Gewauwel aan de waterkant 2

Als ik Yuval Noah Harari in zijn boek Sapiens mag geloven, stammen wij allemaal af van hetzelfde nomadenvolk, jagers en verzamelaars. Om aan de kost te komen, u raadt het al, moesten toentertijd de mannen jagen en de vrouwen verzamelden eetbare knollen en planten. Om voldoende voedsel te kunnen blijven vergaren reisden deze nomaden met de seizoenen mee. Iedere keer pakten ze huis en haard op - niet dat ze veel in te pakken hadden - en vertrokken naar een ander oord waar het zomerseizoen zou beginnen en ze weer van voldoende eten en drinken zou voorzien.

Ieder jaar zie ik weer dat de geschiedenis zich blijft herhalen. Oké het jagen heeft dan misschien plaats gemaakt voor sportvissen en het verzamelen is verworden tot shoppen, maar dat inpakken en meereizen met de seizoenen is onveranderd gebleven. Ieder jaar als de winter op zijn eind loopt, en de prille lente zicht aandient begint ons van oudsher aanwezige nomadenbloed weer te borrelen. Als voorbereiding op de aanstaande volksverhuizing worden zolders leeggehaald, garages ontruimd en supermarkten geplunderd. Vervolgens moet alles in en op sleeën worden gesjord en kan de reis naar het waterseizoen beginnen. Later op de steiger zie je deze bonte stoet van mannen, vrouwen en kinderen met hun afgeladen karren op zoek gaan naar hun nieuwe, weer tijdelijke, verblijfplaats. Een ongekende keur van goederen zie je de revue passeren van toiletpapier tot rode wijn, van zonnepanelen tot gasflessen, alsmede relaxstoelen, proviand, kleding en zelfs het kleinvee komt mee, en we hopen dat we niets of niemand zijn vergeten. De benodigde energie voor deze, met militaire precisie, uit te voeren operatie lijkt onuitputtelijk, je zou haast denken dat wij, net als bloemen en planten, de beschikking hebben over een bepaalde vorm van fotosynthese en derhalve het zonlicht kunnen omzetten in bruikbare voedingsstoffen. Aangekomen in ons nieuwe zomerse leefgebied wordt voorzichtig de omgeving verkend en de onderkomens ontdaan van hun winterse sporen, als zijnde groene aanslag, kleine lekkages of vogelpoep. Dan onverwachts, wordt de stilte ruw verbroken door het eerste gepruttel van motoren welke lang hebben moeten zwijgen. Vervolgens zien we de eerste rookpluimen omhoog trekken. Ons kampement is klaar voor het nieuwe seizoen.

Ondanks onze natuurlijke vijanden, dit jaar in de vorm van Covid-19, zullen we er toch het beste van gaan maken. Op het water is het makkelijk om afstand te houden, op de steiger zal dat wat moeilijker zijn, maar met wat begrip en aandacht voor elkaar zal dat zeker lukken. De verhuiskarren staan niet meer in weg, deze zijn gestald, wachtend op de najaarstrek. Niets of niemand kan ons nog weerhouden om er gezamenlijk een zonnig, tof en gezond vaarseizoen van te maken.

 

Behouden vaart,

Hans Beekwilder

Inloggen


Wachtwoord en/of gebruikersnaam vergeten?

Contact gegevens

wsv  De Zandmeren

Zandstraat 15 5331 PG Kerkdriel

 Havenmeester  06 50210098

Voorzitter : Frank Hagemans

Tel 06-54272534

voorzitter@wsvdezandmeren.nl

Secretaris : Mark Busman

Tel 06 22208114

siraterces.[antispam].@wsvdezandmeren.nl

Jachthaven

zandmerenmap 2

Route over de weg

Volg de borden :

De Zandmeren

Bezoekers Parkeren

op het grote parkeerterrein

aan de Zandstraat.

Leden Parkeren.

Op ons afgesloten

parkeerterrein.