winterkop2
 
DeZandmerenLogo

Vaarroute Rond en door de Betuwe

Met dank aan de Tielse watersportvereniging De Waal.

De route “Rond en door de Betuwe” gaat de Waal af en vervolgens bij Gorinchem de Linge op.

Bij Arkel kunnen we een uitstap maken om de Linge helemaal te volgen naar Geldermalsen en weer terug. Of om rechtdoor te gaan en direct het Merwedekanaal op richting Vianen.

Vanaf Vianen gaan we stroomopwaarts tegen de Lek op, om uiteindelijk bij het Amsterdam-Rijnkanaal weer de weg richting Tiel in te kunnen slaan.

Eerste Etappe tot aan Arkel

We verlaten de haven van WSV de Zandmeren en zetten koers richting de sluis van St Andries en gaan door de sluis de op de Waal in de afvaart oftewel bakboord uit.

Je kunt voor de veiligheid altijd Verkeerspost Tiel oproepen VHF 69. Na de bocht bij Hurwenen nader je al snel de markante Martinus Nijhoffbrug van de A2, waar vlak achter Zaltbommel ligt. b1De ingang van WSV de Golfbreker ligt op KM 935, maar in verband met de oversteek, de stroming, de nauwe havenmonding en het beroepsverkeer kunnen we beter 100 meter doorvaren tot er voldoende ruimte is en in de opvaart de haven benaderen. Vanwege ondiepte aan de lage kant van de ingang van de haven is het belangrijk dat we via de hoge kant ( de kant waar u de kade ziet) binnenlopen. In tijden van lage waterstand kunnen we daarna het beste via een buitenbocht – rechtsom- de haven indraaien. Je ligt dan midden in het centrum van de historische vesting van Zaltbommel waar gezellige terrasjes en winkels binnen handbereik zijn.

Bij het verlaten van de haven gaan we weer in de afvaart verder, dus moeten we eerst weer oversteken. Ga dus in eerste instantie even de opvaart in om een vrije doorgang naar de overkant goed te kunnen inschatten. Steek op een vrij moment over en ga verder in de afvaart.

Na ongeveer 1,5 uur varen komen we in de buurt van Gorinchem. Er kan voor gekozen worden om te overnachten in het leuke authentieke plaatsje Woudrichem, of meteen bij het begin ( of is het einde?) van de Linge in de stadshaven van Gorinchem.

Als je voor Woudrichem kiest, ga de Waal op KM 952,7 even bakboord richting de afgedamde Maas.

Even voorbij het plaatsje Woudrichem ligt aan stuurboord de ingang naar WSV Woudrichem. Door de smalle ingang en enigszins schuine invaart vaar je er makkelijk voorbij. Als de havenmeester je niet opvangt dan kan je het best aan de meldplek op de kop van de steiger gaan liggen, tot de havenmeester een plekje aanwijst. De haven ligt in feite in de oude vestinggracht en is zeer beschut.

b2Het plaatsje Woudrichem wordt ook wel aangeduid als een van de mooiste stadjes in Nederland. Mocht je hier zijn uitgekeken dan kan je nog altijd met het voetveer naar slot Loevestein aan de overkant.

 

We kunnen de route vervolgen door de Waal weer op te varen in de afvaart en vervolgens bij KM 954,6 stuurboord uit naar de ingang van de Koninginnesluis voor de toegang tot de Lingehaven van Gorinchem. Door de sluis is er een eerste kom, waar ligplaatsen zijn zonder vingerpieren, dus boxen waar je enkel aan de boeg of aan het hek kan afstappen.

In de tweede kom zijn wel enkele langssteigers. Om verder de Linge op te kunnen varen, waar wel allemaal ligplaatsen met vingerpieren zijn, moeten we onder de Peterbrug door met een vaste hoogte van 2.80 meter.

De passantenhaven loopt dwars door de oude, schilderachtige binnenstad: van de sluis tot de Korenbrug. Daarmee is de haven aan de ene kant bereikbaar vanaf de Merwede en aan de andere kant vanaf de Linge, het Merwedekanaal en het Kanaal van Steenenhoek. De haven heeft geen vaste plekken. Bij aankomst kies je gewoon zelf een vrije ligplaats uit aan de langssteigers of in de boxen. Iedere plak is voorzien van een uniek vijf cijferig nummer, welk je nodig hebt om je verblijf te activeren én te betalen via het digitale betalingssysteem. Kortom, met leuke winkels, smakelijke restaurants, theaters en een bioscoop om de hoek is de Lingehaven in Gorinchem een perfecte uitvalsbasis voor deze boottrip.

Bij het verlaten via de Linge moet er verderop onder de Visbrug worden doorgevaren. Ook deze heeft een maximum doorvaart van 2.80 meter. De later volgende Korenbrug met een doorvaarthoogte van 3.60 meter kan dan makkelijk onderdoor worden gevaren. Mocht je met een hoger schip toch overnacht hebben in de eerste of tweede kom van de Lingehaven, dan moet je weer door de Koninginnesluis terug naar de Waal en meteen stuurboord uit naar de Grote Merwedesluis ( VHF 18) om daarna via een stukje Merwedekanaal verderop stuurboord uit onder de Brug over Binnenhoofd ( VHF 18) weer op de Linge terecht te komen. Je komt dan terecht bij de Lingebrug van Gorinchem. Deze vaste brug heeft een doorvaarthoogte van 6.80 meter. Dus mits je geen hoge mast op je boot hebt staan, is deze makkelijk onder door te varen. Ook de bruggen na circa 1 km onder de A15 hebben ruim voldoende doorvaarthoogte.

Op KM 19 bij het plaatsje Arkel ligt in de Linge een splitsing. Hier kunnen we kiezen om de Linge verder op te varen richting Leerdam/Geldermalsen of rechtdoor te gaan richting het Merwedekanaal en door te varen tot naar Vianen.

Als we even een scherpe bocht naar stuurboord maken ligt meteen aan de bakboordzijde de ingang van de haven WSV de Gors. Dit zou een pleisterplaats kunnen zijn om te bedenken wat de rest van de route wordt.

  • Wanneer we de route over de Linge willen nemen, lees dan verder de beschrijving hieronder “Uitstapje over de Linge”.
  • Willen we rechtstreeks door richting Vianen lees dan verder bij het stukje ”Vanaf Arkel weer door”.

Uitstapje over de Linge”

b4Deze tocht voert verder over de prachtige rivier de Linge. Onderweg naar de uiterste punt van Geldermalsen ( verder is de Linge niet te bevaren met een boot van formaat) liggen er verschillende havens. Deze zijn dus zowel op de heen-als de terugweg aan te doen.

In de opvaart komen we na een kleine 8 km bij Heukelum. Aan bakboordzijde zijn ligplaatsen aan de graskant bij Recreatiegebied de Galgenwaard. Hier zijn beperkte sanitaire voorzieningen. De ligplaatsen worden wel beheerd door de Jachthaven aan de Wiel aan de overkant van de Linge. Het plaatsje Heukelum is vanaf deze kant in de zomertijd te bereiken met een voetveertje.

b3

3 km na Heukelum kom je bij de Glasstad Leerdam. Hier ben je als passant welkom bij de Jachthaven van Watersport vereniging de Oude Horn. Bij aankomst melden bij het havenkantoor. Ze hebben hier alle benodigde faciliteiten en een gezellige kantine en restaurant. Hiervoor ligt een heerlijk terras. Het centrum van Leerdam kent bijzondere plekken. Of je nou van cultuur, lekker eten, varen, winkelen, wandelen of fietsten houdt, voor iedereen is er wel iets leuks te zien en beleven.

Na 32 KM vanaf het startpunt bij Arkel kom je uit bij jachthaven achter ’t Veer in Geldermalsen. De haven ligt in de opvaart aan stuurboordzijde. We kunnen ons melden bij de meldsteiger. De haven grenst direct aan het dorp met alle voorzieningen op loopafstand. Hier vinden we supermarkten, winkels, restaurants en het marktplein met haar terrassen. Op vrijdag is er een weekmarkt en koopavond tot 21:00 uur.

Wanneer we Geldermalsen weer verlaten richting Arkel gaan we in de afvaart. Onderweg komen we dezelfde plaatsen tegen, maar er zijn ook enkele steigers waar we voor korte tijd even kunnen aanleggen om te picknicken of een bezoek te brengen aan een bezienswaardigheid.

“vanaf Arkel weer door”

Vanaf de splitsing van de Linge bij Arkel gaan we onder de Brug over Bovenhoofd ( hoogte 5.00 meter) door en door de Schutsluis, die meestal openstaat en komen we iets verder bij de Schotdeurensebrug. Als er niet bij het opvaren al rood-groen wordt gegeven, dan kunnen we de brugwachter oproepen via kanaal VHF 22.

Pal daarachter ligt de beweegbare spoorbrug van Arkel, deze gaat over het algemeen volgens een vaste dienstregeling, kijk dit even na. Deze draaibrug blijft maar 8 minuten open staan, dus zeker als je met meerdere boten er voor ligt te wachten is het van belang om alert op te varen en dicht opeen er doorheen te varen.

Hierna komen we op het Merwedekanaal welke voor een kanaal eigenlijk best wel bochtig is. Dat maakt het varen hierop heel erg aantrekkelijk. Tot aan Vianen komen we wel een aantal beweegbare bruggen tegen. De Bazelbrug, De Meerkerksebrugen en de Zwaanskuikenbrug worden allemaal op afstand bediend. Men volgt een schip of een vloot vanuit Rijkwaterstraat hier vrij goed, maar mocht het te lang duren zijn ze daar bij alle bruggen via VHF 22 bereikbaar. De vaste brug in de A27 heeft een doorvaarthoogte van 7.80 meter en die in de A2 7.5 meter.

Aanvarend op Vianen zijn er drie mogelijkheden voor havens, vlak bij elkaar.

Allereerst vanaf het Merwede kanaal bevindt zich aan bakboordzijde een passantenhaven van de Gemeente Vianen. Het is één lange langssteiger, zeker in de zomertijd vaak druk bezet. Er zijn echter geen voorzieningen. Wel ligt de haven vlak bij een winkelcentrum en op loopafstand van de oude binnenstad van Vianen.

Voor de tweede mogelijkheid moeten we door de Grote Sluis bij Vianen VHF 22 richting de Lek. Hier kunnen we oversteken naar de Koninginnesluis om richting de passantenhaven Nieuwegein te gaan. Even na de sluis aan stuurboordzijde ligt de Gemeentelijke passantenhaven Nieuwegein. Deze ligt in een woonwijk, maar met een klein stukje lopen over wat bruggen of over de sluis kom je in de gezellige oude binnenstad Vreeswijk.

Een derde mogelijkheid is om vanuit de Grote Sluis Vianen bakboord uit de Lek in de afvaart te bevaren. We varen onder de A2 door. Op KM 953,5 ligt aan bakboord de ingang naar de jachthavens van WSV de Peiler. Deze zeer goed geoutilleerde haven ligt weliswaar niet dichtbij de stad maar is wel van alle gemakken voorzien. Goed sanitair, een gezellig clubhuis met restaurant, bar en terras

b5Bij het verlaten van de haven gaan we in de opvaart de Lek op oftewel stuurboord uit. We kruisen het Merwedekanaal en varen in de opvaart. Een kilometer na de kruising komen we al bij stuw Hagestein. Een hele enkele keer staat de stuw helemaal open, maar merendeel van de tijd moeten we over bakboord door de sluis. ( VHF 18)

Na de sluis ligt een prachtig stuk Lek van zo’n 6 km tot aan de stad Culemborg. Let op de veerpont van Culemborg, die vlak voor de ingang van de jachthaven langs gaat ( net onder de spoorbrug door)

Op KM 939,7 van de Lek ligt Jachthaven de Helling Culemborg. Passanten wordt gevraagd om ligplaats te nemen aan de kademuur met de boeg richting de rivier. De historische binnenstad van Culemborg met musea en restaurants is nabij. Parallel aan de lommerrijke Veerweg kan je in de ochtend heerlijk in het zonnetje ontbijten en in de namiddag in de schaduw van de hoge bomen lekker borrelen op je achterdek. Binnen honderd meter vanaf je boot kun je al neerstrijken op het eerste terras.

Bij het verlaten van de haven gaan we stuurboord uit in de opvaart. We krijgen nu een prachtig stukje Lek te bevaren.

We naderen het kruispunt van de Lek met het Amsterdam-Rijnkanaal. We blijven op de Lek en gaan rechtdoor, verstandig om even aan Verkeerspost Wijk bij Duurstede VHF 60 te melden, zodat we op de hoogte worden gebracht van het andere scheepsverkeer. Houdt iets verderop rekening met de veerpont, een vrij varende veerpont die enkel inhoudt om beroepsverkeer te laten passeren.

Hierna zien we het mooie stadje Wijk bij Duurstede aan bakboordzijde aan ons voorbij glijden.

b7Op KM 926 ( van de Neder-Rijn) is de ingang van de dode arm, waar jachthaven de Rijn en Lek aan gelegen is. Vaar langs de eerste steiger op naar de meldsteiger. Wijk bij Duurstede is een gezellige stad met een oud centrum, waar zich leuke winkels en terrassen bevinden. Ook is er een prachtige molen en een kasteel met een park er omheen. De stad ligt op 2 km van de haven.

b6

We verlaten de haven in de afvaart. Als je weer ter hoogte bent van de veerpont roep dan de Verkeerspost VHF 60 op om aan te geven wat we gaan doen en te horen wat andere scheepvaart doet. We gaan vervolgens op de kruising bakboord uit richting Tiel.

Aan het eind van het Amsterdam-Rijnkanaal op 71 km zijn de Bernardsluizen van Tiel VHF 18.

Na 1 KM vaar je stuurboord uit in de afvaart Richting St Andries. Het is verstandig om even voor de kruising de Verkeerspost Tiel op te roepen VHF 64, daarmee krijg je goed te horen wat voor scheepvaart er in de afvaart op de kruising afkomt.

b8Vervolg de route over de Waal langs het karakteristieke Waalfront van Tiel daarna volgen mooie plaatsjes zoals Ophemert en Varik aan de rechteroever.

We varen door tot KM 926 op de Waal en bereiden ons voor op het invaren richting sluis St Andries. In verband met de stroming, de beroepsvaart en de invaarhoek van het kanaal is het verstandig om nog zo’n 100 meter door te varen en dan pas over te steken wanneer de scheepvaart het toelaat en in de opvaart het kanaal in te varen. In de monding van het kanaal kan de sluis worden opgeroepen VHF20. Na het schutten waren we de Maas op met als eindbestemming onze haven!

 Inloggen


Wachtwoord en/of gebruikersnaam vergeten?

Contact gegevens

wsv  De Zandmeren

Zandstraat 15 5331 PG Kerkdriel

 Havenmeester  06 50210098

Voorzitter : Frank Hagemans

Tel 06-54272534

voorzitter@wsvdezandmeren.nl

Secretaris : Mark Busman

Tel 06 22208114

siraterces.[antispam].@wsvdezandmeren.nl

Jachthaven

zandmerenmap 2

Route over de weg

Volg de borden :

De Zandmeren

Bezoekers Parkeren

op het grote parkeerterrein

aan de Zandstraat.

Leden Parkeren.

Op ons afgesloten

parkeerterrein.